Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Meer informatie"> Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Meer informatie"/> Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Meer informatie">
De ondergrondse leidingen van het drinkwater worden bovengronds aangeduid met witte bordjes met rode rand. De 'H' staat voor het woord 'hydrant', een aansluiting op de waterleiding voor de brandslangen van de brandweer.
Ongeveer de helft van ons drinkwater komt uit de bodem, de andere helft wordt gewonnen uit oppervlaktewater (rivieren, meren, kanalen,...).
Zowel grond- als oppervlaktewater moet gezuiverd worden vooraleer het bruikbaar is als drinkwater. Grondwater moet doorgaans minder behandeld worden dan oppervlaktewater dat meer verontreinigd is.
Een Vlaming verbruikt per dag gemiddeld 7400 liter water. Daarvan is 120 liter kraantjeswater dat we gebruiken in de keuken, voor persoonlijke hygiëne, de was en de schoonmaak.
Het grootste waterverbruik gaat echter naar voeding, kleding, toestellen. Neem bijvoorbeeld het plakje kaas op je boterham. Voor 1 kg kaas heb je 5 l melk nodig. Om 5 l melk te produceren is dan weer 4800 l water nodig. Koeien eten namelijk gras en veevoeders. Er is veel water nodig om dat gras te laten groeien en om de voedergewassen zoals maïs, maniok of soja te telen. Het water dat via het gras en de voedergewassen verdampt, vormt het hoofdaandeel van deze 4800 l. De dieren hebben ook drinkwater nodig en dan is er nog het proceswater voor het reinigen van de stallen en de machines. Dat betekent dat voor elk plakje kaas ongeveer 120 l water nodig is.
Deze verborgen hoeveelheid water noemt men 'virtueel water'.
Auteur: <a href="//www.routeyou.com/user/view/169318.nl">Departement Leefmilieu, Natuur en Energie</a>
<a href="//www.routeyou.com/location/view/47903518.nl?toptext=1409014">Meer informatie</a>
Marcia
Utente