Windekind
Meer informatie"> Windekind
Meer informatie"/> Windekind
Meer informatie">
Point of interest Stavelot - Abdij Stavelot - Photo

Abdij Stavelot

Description

De geschiedenis van 13 eeuwen abdijleven van het prinsdom Stavelot-Malmédy hier neerschrijven zou wat te ver gaan. Dit zijn de grote lijnen.

In 648 stichtte de Benedictijnse monnik van Franse afkomst, Remaclus, in Malmedy een klooster, Malmundarium. Amper 2 jaren later deed hij hetzelfde in Stabelacus (Stavelot). Hoewel de monniken in de 2 abdijen een apart leven hadden zijn de abdijen altijd met elkaar verbonden geweest. Zo werden ze geleid door een gemeenschappelijke abt. Vaak leidde die verkiezing tot twisten, spanningen en machtsontplooiing maar nooit kwam het tot een echte splitsing. Het feit dat Remaclus vooral in Stavelot had gewoond en daar ook zijn graf had, deed de symbolieke machtsbalans nogal eens in het voordeel van Stavelot overslaan.

Enkele van de machtigste abten zijn Poppon (11de eeuw), die de abdijen laat herbouwen en Wibald (12de eeuw) die de abdijen uitbouwt tot echte machtscentra en een prinsenrijk. Het territorium van Stavelot-Malmedy bestond niet enkel uit dorpen in de omgeving maar ook uit verder gelegen plaatsen, zoals Logne, Lierneux, Stoumont, Comblain-au-Pont en Ligneuville. Zie bvb ook op deze site bij de hoeve van Raideux langs GR57.

De prins-abt van Stavelot-Malmedy stond enkel onder het direkte gezag van de keizer van Duitsland (en van God). Onder Franse en Spaanse bezetting vond er vernieling en plundering plaats maar het prinsdom hield ook daarna nog een tijd stand.

> De jaren kort na de Franse Revolutie van 1789 waren de moeilijkste periode die de abdijen kenden in meer dan 1000 jaren. Uiteindelijk moesten de monniken in 1793 vluchten en ook het prinsdom overleefde die woelige tijd niet. De Fransen bezetten een aantal jaren de abdijen en bij het verdrag van Wenen in 1814 werd Stavelot aan de Nederlanden gegeven en Malmedy werd bij het Pruisische rijk geannexeerd.

De huidige abdijgebouwen dateren hoofdzakelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. In een parkje zijn nog enkele oudere abdijdelen te zien. Stavelot is al lang geen abdij meer. De gebouwen bieden nu onderdak aan ondermeer een cultureel centrum en 3 musea (museum Prinsbisdom Stavelot-Malmedy, museum dichter G. Apolinaire en... het museum van Spa-Francorchamps met racewagens en motoren).<br/><br/>Auteur: <a href="//www.routeyou.com/user/view/135742.nl">Windekind</a><br/><a href="//www.routeyou.com/location/view/47989661.nl?toptext=1510735">Meer informatie</a>

Photos

Abdij Stavelot can be discovered in the following trails...
Trail Other activity Stavelot - De Forellenweg - In Het Land Van Stavelot - Photo
Other activity
Seppie

Other activity

Very easy
Stavelot, Wallonia, Liège, Belgium
11.7 km | 14.8 km-effort
Unknown
Yes
 Seppie
Seppie

User

© OpenStreetMap contributors

Positioning

Country:
Belgium
Region :
Wallonia
Department/Province :
Liège
Municipality :
Stavelot
Location:
Stavelot
Positioning
Creation date :
2019-05-06 11:21:46.818
Updated on
2019-05-06 11:21:46.818

(0 Reviews)


Points of interest nearby

Point of interest Stavelot - abbaye  - Photo
aqualis
STAVELOT 
Point of interest Stavelot - Stavelot Abbey - Photo
Chemin des Sources
STAVELOT 
Point of interest Stavelot - musées - Photo
Aqualis
STAVELOT 
Point of interest Stavelot - Abdij Stavelot - Photo
Seppie
STAVELOT 
Point of interest Stavelot - Office du Tourisme de Stavelot - Photo
Maison du Tourisme de Spa Hautes-Fagnes Ardennes
Point of interest Stavelot - Office du Tourisme - Photo
Maison du Tourisme de Spa Hautes-Fagnes Ardennes
Point of interest Stavelot - Office du Tourisme & Abbaye de Stavelot - Photo
Maison du Tourisme de Spa Hautes-Fagnes Ardennes

 

 

 

 

 

 

 

Close
My subscriptions